OKULLARLA BİRLİKTE ÖZEL DERS BORSASI DA AÇILDI

2021 - 2022 eğitim öğretim yılının başlamasıyla Özel ders veren öğretmenlerin ek mesaileri de başladı.

Eğitim Yayın: 23 Eylül 2021 - Perşembe - Güncelleme: 23.09.2021 20:02:20
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Okulların açılmasıyla hareketlenen ‘Özel Ders’ borsasında ders saat ücretleri öğretmenlerin görev yaptıkları okul ve branşlara göre 150 ile 250 lira arasında değişiyor. Saat ücretine göre en çok ek kazanç elde edenler, Fen Lisesinde görev yapan öğretmenler ile sayısal derslerin kursunu veren öğretmenler.

 

Çivril Eğitim camiasının en büyük sorunlarından biri haline gelen ve günden güne büyüyen ‘Evde Özel Ders’ mesai başladı. Çocuklarının okuldaki eğitimden çok özel derslerde aldığı eğitimle başarılı olacağına inanan ailelerin körüklediği kuralsızlık öğrenciler arasında eşitsizliği günden güne arttırıyor. Milli Eğitim Müdürlüğünde görevli öğretmenlerin evlerinde verdiği derslerin çoğu zaman gece yarılarına kadar devam ettiği biliniyor. Okul sonrası başlayan derslerde bir öğretmenin gece yarısına kadar en az 7 öğrenci kabul ettiği iddia ediliyor. 

 

Sınav kazanma Garantili ders veriyorlar

 

Özel ders veren bazı öğretmenlerin öğrenci velilerine sınav kazandırma garantisi verdikleri, önceki dönemlerde kendilerinden ders alan ve sınavlarda başarılı olan öğrencilerini referans gösterdikleri belirtildi. Sınav kazanma garantisi veren öğretmenlerin ders saat ücretlerinin diğer öğretmenlere göre ise daha fazla olduğu iddia edildi.

 

Vergi yok Denetim yok

 

Çocuklarına özel ders aldıran birçok veli, eğitim sisteminin kendilerini bu tür bir olaya sevk ettiğini belirterek “çocuk sınava girecek ama okulda aldığı eğitim yetersiz. Rekabet çok ağır.  Veliler çoğu zaman diğer öğrenciler gitti diye çocuğuna özel ders alıyor. Bu duyula duyula büyüyor. Öğretmenlerde velilerin bu hırsını iyi kullanıyor ve paraya çeviriyor. Saatlik verilen ders ücretleri için ne fatura veren var ne de fiş. Öğretmenin evine götürüp çocuğu bırakıyoruz. Bir saatte ne olduğunu da bilmiyoruz” dediler.

 

657 sayılı Kanuna tabi öğretmen özel ders veremez 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Ticaret Ve Diğer Kazanç Getirici Faaliyetlerde Bulunma Yasağı" başlıklı 28. maddesine göre; memurlara ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunamayacakları hüküm altına alınmıştır. Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamamaktadırlar.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.