AĞAÇLARI DONDAN BUZLA KORUYORLAR

Donla mücadelede buz yöntemi. Meyve üreticileri dona karşı Hollandalı çiftçilerden öğrendikleri metotla tedbir aldı.

Yaşam Yayın: 03 Nisan 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 03.04.2023 11:17:00
Editör - Bülent Çakır
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Çivrilli çiftçiler don olayına karşı ağaçları buzla korumaya çalışıyor. Hava sıcaklığının gece -7 dereceye düştüğü Çivril’de bazı çiftçiler bahçelerine kurdukları sulama ve mini spring sistemi ile dona karşı önlem aldı.

 

Buz ağacına dönen şeftali ağaçlarını görenler şaşkınlıklarını gizleyemezken yoldan geçen bazı sürücülerde gördükleri bu manzarayı fotoğrafladılar.

 

Mart ayının son günü hava sıcaklığının mevsim normalleri altına düşmesi ve gece yaşanan don olayından meyve ağaçlarını korumak isteyen meyve üreticileri ağaçları buz tutturarak dondan korumaya çalıştı. Özellikle şeftali ağaçlarının dalları ve çiçeklerine yağmurlama ve mini spring sistemi ile gece boyu su veren çiftçiler çiçekleri korumaya hedefliyor. Üretici Tevfik Peker yapılan işlemin birkaç yıldır denenen bir yöntem olduğunu belirterek “bahar mevsiminde havalar ısınınca ağaçlar çiçek açıyor sonra gece don olayı oluyor ve meyve ağaçlarının çiçekleri dondan etkileniyor. Bunu önlemek için önceden bahçe içinde saman, lastik gibi malzemeleri yakar bazen de pervane ile ağaçlar arasında hava sirkülasyonu sağlayarak don olayının önüne geçmeye çalışırdık. Son birkaç yıldır ağaçları ve dalları buz tutturma yöntemi yapılıyor. Bazı üretici arkadaşlar bu yöntemi Hollandalı çiftçilerden görmüş ve öğrenmiş. Burada hedef ağaçlara don olayı başlamadan belli aralıklara su vererek çiçekli dalların buz tutmasını sağlamak. Bu yöntemle çiçek buz tutarken bir ısı ortaya çıkarıyor ve bu ısı bitki ısınının 0 derecenin altına düşmesine engel olur. Ortam eksi derecelere düşmesine rağmen buz tutan çiçek kendi ısısıyla kendini korumuş oluyor” dedi.

 

Yöntemin geçen yıllarda bazı üreticiler tarafından uygulandığını ve olumlu sonuç alındığını belirten Peker “daha önce geleneksel yöntemlerle dondan korunurduk. Birkaç yıl önce bu yöntemi deneyen arkadaşlar olumlu sonuç aldı ve bizde bu yıl yapmaya karar verdik” dedi.

 

Buzlama yönteminde buzun sürekliliğinin çözülmesinin de önemli olduğunu ifade eden Tevfik Peker “ bu yöntemde ağaçlar don olayı başlamadan hemen önce buz tutmaya başlamalı ve hava sıcaklığı 0 derecenin üstüne çıkana kadar da buz çiçek ve dal üzerinde muhafaza edilmeli. Buz tutar sonra dikkat edilmezse çiçek üzerindeki koruyucu buz tabakası erirse don olayı gerçekleşir ve çiçekler kurur” dedi.

 

Yöntemin yeni olduğunu ve ne kadar verimli olduğu konusunda tereddüt yaşayan bazı üreticiler buz tutan şeftali bahçelerini incelediler. Buz tutan çiçeklerin ileride meyve vermeyeceğini iddia bazı çiftçiler “buz tutturma yeni bir yöntem. Uygulayan arkadaşlar faydalı olur düşüncesinde inşallah iyi olur. Ama biz açıkçası buz tutan çiçeklerin meyve oranında düşme olacağını düşünüyoruz. Don olayına karşı biz geleneksel yöntemleri kullanıyoruz. Sezon sonunda hangi yöntemin faydalı olduğunu göreceğiz. İnşallah tüm üreticilerin ağaçları meyve verir emekleri korunur” dediler.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.